VÅRA TJÄNSTER
Vad vi erbjuder
Bettfysiologisk undersökning och behandling
Vi börjar alltid med en undersökning. Undersökningen inleds med att vi diskuterar din allmänhälsa, eventuell medicinering och överkänslighet. Du får berätta om eventuella sjukdomar och om du har liknande symptom från andra delar av kroppen, t ex nacken eller skuldrorna. Du får berätta om din tandhälsa och om du har någon ordinarie tandläkare. Sedan får du berätta om dina symptom i käksystemet och svara frågor som kan spela roll för dina besvär och din behandling.
-
När debuterade dina besvär och var det något särskilt som utlöste problemen? Vilken behandling har du tidigare testat och hur har den påverkat symptomen?
-
Var sitter din käksmärta? Förekommer smärtan enbart då käken rörs eller upplever du vilovärk?
-
Är du drabbad av huvudvärk? Sedan hur länge? Var på huvudet sitter värken? Hur ofta har du huvudvärk? Av vilken intensitet och karaktär är värken? Vad förvärrar och vad lindrar din huvudvärk? Vilka huvudvärkstabletter brukar du ta och vilken effekt får du?
-
Upplever du käkledsljud, upphakningar eller låsningar?
-
Tycker du att din gapförmåga är begränsad?
-
Är du medveten om att du gnisslar eller pressar tänder om natten? Har du en bettskena eller har du haft en tidigare?
-
Förekommer det att du spänner käken under dagen med eller utan tandkontakt? Trycker du med tungan mot tänderna? Biter du dig i kinden? Tuggar du ofta tuggummi? Tuggar du mat på båda sidor i munhålan?
-
Hur är din käkfunktion, det vill säga hur fungerar det för dig att använda käken? Kan du äta allt du vill? Kan du gäspa, tugga både segt och hårt och bita av ett äpple utan besvär?
-
Hur är din sömnkvalitet?
Efter att vi har diskuterat är det dags för den kliniska undersökningen och då får du ta plats i behandlingsstolen. Din gapförmåga mäts med en linjal och ditt rörelsemönster då du rör käken registreras. Du kommer också att få röra käken på olika sätt för provocera fram eventuella käkledsljud och hela käksystemet palperas igenom. Det innebär att käkleder, käkmuskulatur och regionala muskelpunkter i hals, nacke och axlar provoceras med lätt tryck.
När undersökningen är klar får du din diagnos och vi kommer gemensamt fram till bästa tänkbara behandling för just dig och dina symptom. Vanliga behandlingsmetoder inom bettfysiologin kan vara till exempel:
-
Rådgivande behandling
-
Vad bidrar till käkproblemen och vad kan du själv göra för att minska smärtan och öka käkfunktionen? Bör du vara extra försiktig med käken eller tvärtom utmana den trots att det kan kännas obehagligt?
-
-
Bettskenebehandling
-
Bettskenor finns i en mängd olika varianter och beroende på dina symptom kan skenans utformning, material och syfte skilja sig åt. Den kan vara placerad i över- eller underkäken men det förekommer också att man har skenor i båda käkar.
-
-
Avslappnings- och rörelseträning
-
Avslappningsträning syftar till att lära käkmuskulaturen att slappna av och rörelseträning är en metod att både minska smärta och öka käkfunktion. Du får ett individuellt utformat program som vi gemensamt går igenom och sedan följer upp.
-
-
Farmakologisk behandling
-
Vid behov kan det bli aktuellt med t ex en kur antiinflammatoriska tabletter eller korttidsbehandling med muskelavslappnande medicin. Om du har en pågående käkledsinflammation kan den behandlas med en kortisoninjektion i käkleden.
-
-
Botox-behandling
-
Botulinumtoxin, eller Botox, är ett läkemedel som används för att behandla överdriven muskelspänning. Botox injiceras i käkmusklerna med en extra tunn nål och fungerar genom att blockera signalerna från nerver till käkmuskler vilket hjälper musklerna att slappna av så att spänningen minskar. Effekten är inte omedelbar utan kommer gradvis inom några dagar eller någon vecka. Efter tre till fyra månader har effekten försvunnit och därför bör Botoxbehandlingen kombineras med andra behandlingsmetoder.
-
Det finns flera olika varianter av botulinumtoxin men på Bettro använder vi alltid originalläkemedlet BOTOX© från Allergan.
-
Botox används i låga doser också för estetisk rynkbehandling men på Bettro utförs ingen estetisk vård.
-
Behandling med apnébettskena
En apnébettskena är en speciell form av bettskena för patienter som lider av nattliga andningsuppehåll, så kallade apnéer.
Bettskenan används om natten och flyttar underkäken framåt så att luftvägarna i svalget öppnas. Om du har fått remiss till Specialistkliniken Bettro från en ÖNH-läkare efter en nattlig andningsregistrering ingår apnébettskenan i sjukvårdens högkostnadsskydd.
Om du efter nattlig andningsregistrering inte nått upp till gränsvärdet för kostnadsfri behandling men lider av snarkning kan du bekosta en skena privat.
Tandreglering med fast apparatur eller osynliga Invisalign-skenor
Vi erbjuder specialistbehandling inom ortodonti/tandreglering, både med fast apparatur och genomskinliga Invisalign-skenor. Vad som passar bäst för just dig kommer vi gemensamt fram till efter en ortodontisk utredning.
Ett första steg kan vara en konsultation för att få mer information om vad vi kan hjälpa dig med.
Kontakta gärna övertandläkare Isabell Hansson för mer information: ih@bettro.se